A koronavírus-járvány lakóingatlanok piacára gyakorolt hatásairól

Koronavírus. 1 évvel ezelőtt még csak az egészségügyben dolgozók, esetleg a biológia órák legszorgalmasabb hallgatói ismerték ezt a kifejezést. Aztán év eleje óta -átmenetileg- a hétköznapi életünk részévé vált.
Tízmillió vírusszakértő – és közgazdász országa lettünk.
Számtalan írás született már a vírushelyzet gazdasági hatásairól, leginkább az idegenforgalom és a szórakoztatóipar visszaeséséről.
Én most kifejezetten a vírushelyzet és a járvány elleni védekezés lakóingatlanok piacára gyakorolt hatásáról szeretnék írni, tömören, lényegre törően.

Három területet szükséges mindenképp említenünk, ezek a pedig a kereslet volumene, a vevői oldal összetétele és a keresett lakóingatlanok típusa.

A kereslet volumene

Ez a mutató a 2020-as év elején megegyezett az előző év hasonló időszakában tapasztalható értékkel.
A koronavírus, illetve a járványügyi intézkedések hatására márciusban hatalmas visszaesés indult a keresleti oldalon, az ingatlanpiac tranzakciószámai áprilisra lényegében beleálltak a földbe.

Itt fontos különbséget tenni egy gazdasági okokra visszavezethető tartós visszaesés és a jelen helyzet között. Egy tartós recesszióra az ingatlanpiac lassan reagál és a kilábalás is hosszú időt vesz igénybe.
Esetünkben szerencsére nem erről van szó.
A tranzakciószám visszaesését nem gazdasági okok, hanem a vírus elleni védekezés következményei, (kevés személyes kontakt, kevés lakásmegtekintés…) másrészt a kivárás okozták.
Senki nem tudta, hogy milyen méreteket ölt a járvány, milyen következményekkel fog járni akár az ingatlanpiacon, akár a potenciális vásárlók személyes életében, vagyoni helyzetében.

Ezt bizonyítja az is, hogy amint kedvező híreket kaptunk, (esetszámok csökkenése, korlátozások enyhítése, a gazdasági működés visszaállításának irányába ható politikai döntések) a lakáskeresők ismét megjelentek, az ingatlanpiac ismét elkezdett tranzakciókat produkálni.

Amikor ezt a bejegyzést szerkesztem, a második hullám felfelé ívelő szakaszában vagyunk.
Azt gondolom, hogy amennyiben nem lesznek az első hullámhoz hasonló, rendkívül szigorú járványvédelmi intézkedések, a vírushelyzettel kapcsolatban nem kell az adásvételek számának tavaszihoz hasonló mértékű visszaesésével kalkulálni. Kínálati piac lesz, de lehet majd ingatlant eladni és vásárolni.


Az ingatlanpiac vevői oldalának összetétele:

A befektetők vezető szerepét átvették a saját célra vásárlók.
Természetesen napjainkban (a vírushelyzetet megelőző hónapokban is) sokkal kisebb megtérülési rátával kecsegtető befektetés egy fővárosi lakásvásárlás, mint 2015 környékén, amikor padlón voltak a lakáspiaci árak.
Az alacsonyabb megtérülés a vírushelyzettől függetlenül is az alternatív befektetések irányába csábítja a korábban ingatlanpiacon tevékenykedő befektetők egy részét.

Ennek ellenére várható, hogy amint az életünk visszatér a normál kerékvágásba, az idegenforgalommal együtt a befektetők is vissza fognak térni a lakáspiacra.
Már csak azért is, mert az olcsó hitelekkel még mindig nem rossz a buli – befektetői szempontból sem.


A keresett ingatlanok típusa koronavírus – járvány alatt – és után

A keresett ingatlanok típusát vizsgálva megfigyelhető, hogy a kerttel rendelkező ingatlanok népszerűsége nő a társasházi lakásokkal szemben.

Azonban ezek a családi házak/ikerházak/sorházak nagyon sokszor az agglomerációban találhatóak.
Egy agglomerációs kiköltözés – az előnyök mellett- kompromisszumokkal is jár.
Sokkal komolyabb tervezést, elköteleződést igényel annál, amit a 3-4 hét bezártság ijedsége okozott.
Ilyen tekintetben nem csodálkoznék, ha ez a tendencia idővel majd véget érne.

koronavirus ingatlanpiac kapcsolat